افزایش بیماری تب مالت(هزار چهره) در سیرجان

نویسنده مطلب
این محتوا چه جامعه هدفی را دنبال می کند؟
ملی
در این مطلب در مورد چه سازمان هایی صحبت شده است؟

شناسایی ماهیانه 40 تا60  نفر  مبتلا به تب مالت 

سجاد حیدری فرد: این روزها بیماری تب مالت در شهر شایع شده است و هر ماه تعدادی از شهروندان بخصوص روستائیان به این بیماری مبتلا می شوند و این موضوع  بخصوص در فصل تابستان رو به افزایش است. به گفته برخی پزشکان امسال روزی چند تا مریض مبتلا را در مطب می‌بینیم، قبلا هفته‌ای یکی یا دو تا را ویزیت می‌کردیم و این نشان می‌دهد که شهروندان سیرجانی باید نسبت به این بیماری هوشیارتر عمل کنند. شروع روزهای گرم تابستان و مصرف بستنی سنتی علاوه بر مصرف شیر و پنیر از راههای انتقال بیماری تب مالت است.

شایع ترین علایم تب مالت، تب، تعریق و دردهای عضلانی است

دکتر الهام زارع، متخصص داخلی در این باره بیان کرد: تب مالت یک بیماری مشترک بین انسان و دام است و با اینکه مرگ و میر آن کم است اما متاسفانه باعث از کارافتادگی قابل توجه فرد بیمار می شود. این بیماری چون قابل سرایت از دام به دام است و دام های مبتلا از بقیه دام ها جدا نمی شوند و یا واکسیناسیون دام ها صورت نمی گیرد همچنین مردم راه های پیشگیری غذایی را رعایت نمی کنند در نتیجه سریع انتشار می یابد.

وی در ادامه افزود: عامل بیماری تب مالت قادر است هر قسمتی از بدن را درگیر کند و می تواند علائم متنوع را به همراه داشته باشد. این بیماری به صورت حاد یا مزمن ظاهر شود و  شایع ترین تظاهر آن تب، کاهش وزن، تعریق، خستگی، دردهای عضلانی است وتظاهرات کمتر شایع آن درگیری سیستم عصبی، ادراری، قلبی- عروقی، تنفسی و درگیری های خونی است. هر چند انتقال تنفسی از طریق استنشاق ذرات عفونی معلق در آغل و اسطبل نیز وجود دارد همچنین گوشت و خون دام نیز آلوده است.

این متخصص اضافه کرد: این بیماری ایمنی ایجاد نمی کند احتمال ابتلای مجدد وجود دارد سپس افراد مبتلا باید موارد پیشگیری را رعایت کنند و این بیماری بیشتر در فصل  بهار و تابستان یعنی در فصل زایش و شیردهی دام دیده می شود. وی با بیان اینکه  پزشک برای تشخیص از شرح حال، علائم بالینی و تست های آزمایشگاهی کمک می گیرد، افزود: در مطالعات انجام شده مشخص شده میزان ابتلای اعضای خانواده بیمار، نسبت به سایر افراد جامعه، بیشتر است بنابراین توصیه می شود اطرافیان فرد مبتلا به تب مالت در صورت بروز علائم بیماری جهت معاینه و انجام تست های آزمایشگاهی به پزشک مراجعه کنند.

دکتر زارع در پایان با اشاره به پیشگیری از بیماری گفت: پیشگیری نهایی این بیماری با حذف عامل عفونت در بین دام ها امکان پذیر است به این منظور ذبح های آلوده و تفکیک سایر دام ها و انجام واکسیناسیون دام های سالم توصیه می شود. از بین بردن عامل بیماری در محصولات دام نیز باید انجام شود به این منظور استفاده از پنیر و شیر حرارت ندیده توصیه نمی شود و  پنیر را سه ماه در آب نمک قرار دهند بعد استفاده نمایند.

دانشکده پزشکی و دامپزشکی به این موضوع اهمیت بیش تری دهند

دکتر فرهاد فتحی زاده، پزشک عمومی در این باره بیان داشت: در سال جدید در هفته مراجعات زیادی داشتم که به بیماری تب مالت مشکوک بودند و پس از بررسی و انجام آزمایش مشخص شده که به این بیماری مبتلا هستند و این موضوع در مقایسه با سال های گذشته نگران کننده است. او در ادامه افزود: گاهی در بین بیماران بین 2 تا 3 نفر از یک خانواده دچار این بیماری هستند که برخی از آن ها اطلاعایی ندارند و این بیماری نیاز به تشخیص اولیه و تا آزمایش انجام نشود مشخص نمی شود. این پزشک اضافه کرد: دانشکده علوم پزشکی و دامپزشکی شهرستان باید به این موضوع اهمیت بیش تری بدهد و سعی کنند آموزش های لازم را در این زمینه به شهروندان و بخصوص روستائیان ارائه بدهند و از طرفی نظارت را بر منبع هایی که امکان آلودگی این بیماری است بیش تر کنند.

واکسیناسیون دو بار در سال علیه بیماری تب مالت

دکتر علیرضا زینلی پور، رئیس دامپزشکی سیرجان در این رابطه گفت:  نمی توان بیان کرد که شیوع تب مالت از یک منبع خاصی است و می تواند به شکل های مختلف و از جاهای مختلف فرد دچار این بیماری شود و صرفا از  شیرگاو،گوسفند و بستنی  نیست حتی در روستاها می تواند از یک جنین مرده گوسفند که پودر شده و از طریق استشمام تاثیر بگذارد و به همین دلیل  بیماری هزار چهره و خطرناکی است.

او در ادامه افزود: گاوداری ها و دامداری ها در شهرستان دو بار در سال علیه بیماری تب مالت واکسینه می شوند و تاکید ما به شهروندان استفاده از محصولات دامی بهداشتی است و  در شرایطی از محصولات سنتی استفاده می کنند، فرآورده جوشانده شود.

زینلی اضافه کرد: حتی از نظر بهداشتی 100 درصد مطمئن هستید باز قابل قبول نیست و با اصول جوشانده شود و  این بیماری از آغوز حاوی تب مالت، ترشحات دام آلوده و... انتقال می یابد و در صورتی که فرآورده آلوده باشد، حتی مصرف یک قاشق  برای انتقال آن کافی است.

 

ابتلای اکثر کودکان سیرجانی از طریق بستنی سنتی بوده است

اکبر اسدی، رئیس گروه بیماری های دانشکده علوم پزشکی، در این رابطه بیان کرد: هر ماه به طور متوسط۴۰ تا ۶۰نفر مبتلای شهروند سیرجانی به تب مالت شناسایی می شوند و بیماری تب مالت را ما درعلم پزشکی بعنوان یک بیماری هزار چهره می‌شناسیم که می تواند درد شدید عضلانی، درد ستون فقرات و دردهای شدید پا وکمر شبانه(که حتی با دیسک کمر اشتباه گرفته می‌شود) همراه با تب وعرق شبانه را به بیمار همراه داشته باشد. وی در ادامه به راههای انتقال این بیماری اشاره کرد و گفت: مصرف پنیر محلی وسنتی، پنیر دلمه که معمولا ازشیر گاو تهیه می‌شود و قیمت آن هم مناسب است و از شهر همسایه شهربابک به سیرجان آورده می شود، منتقل می شود و بالاترین آلودگی دامی تب مالت در استان متعلق به شهربابک است . همچنین بستنی سنتی متاسفانه درمسیر های شلوغ و پر رفت آمد خیابان هایی اصلی شهر و بازار دستگاه هایی قیف زن بستنی راه اندازی میشود که کوچکی فضای این مغازها اجازه جوشاندن شیر را فراهم نخواهد کرد و معمولا چون میکروب این بیماری، سرما دوست است با سرما رشد وتاثیر آن بیشتر می‌شود. ابتلای اکثر کودکان مبتلا در سطح شهر براساس بررسی ما از طریق بستنی سنتی بوده است.

مدیرگروه بیماری های دانشکده علوم پزشکی اضافه کرد: خواهش ما از تمام خانواده ها این است که بستنی سنتی خود را از اماکن مطمئن سطح شهرستان و ازجاهای که مطمئن هستند شیر کاملا و بهداشتی جوشیده می شود، تهیه کنند و شهروندان بستنی سنتی مصرف نکنند و از بستنی های متنوع کاملا بهداشتی که توسط شرکت های معتبر تولید وعرضه می‌شوند، استفاده کنند.

اسدی ادامه داد: باهماهنگی دامپزشکی به تمامی امکان تولید بستنی سنتی سطح شهر هشدار میدهیم در صورتیکه به روش پاستوریزه شیر را عمل آوری نکرده یا از محل گاوداری مستقیم به مصرف تهیه بستنی برسانند قطعا بازدیدها را تشدید کردیم و مکان مد نظر با اقدام قضایی پلمپ خواهد شد و در پایان همشهریان عزیز می توانند سوالات خود را دراین خصوص با شماره تلفن ۴۲۲۶۲۰۸۰ معاونت بهداشتی مطرح نمایند.

افزودن نظر

متن ساده

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.